“Evig” liv med sirkulærøkonomi

Vi kjøper. Vi bruker. Vi kaster. Dette kaller vi lineærøkonomi. Som en rett linje, går produktet gjennom en vannrett reise fra fødsel til død – ofte alt for fort.

Ta klær som eksempel.

Det blir kjøpt 80 billioner nye plagg hvert år, i følge truecostmovie.com, som står bak dokumentaren The True Cost.

I «Grønn markedsføringsledelse» (Nygaard, 2019) kan vi lese at «I årene rett etter krigen (1945-ca. 1960) var situasjonen preget av å få i gang produksjonen av nødvendighetsvarer». «Som effekt av kortsiktige krav til økonomisk vekst og velstand utviklet man den tradisjonelle lineære modellen» (s.16).

Men heldigvis har man nå klart å finne ulike løsninger og metoder for å «stoppe» utviklingen. Og det er å ikke stoppe i det hele tatt, men heller det motsatte – å fortsette i en ring. Det er nemlig noe som kalles sirkulær økonomi, som gjør at produkters liv ikke tar slutt, men fortsetter i en sirkel.

«Den sirkulære økonomiens mål er å utnytte alle ressurser best mulig. Minst mulig skal kastes som avfall, men holdes i et kretsløp der stadig resirkulering fører til mindre behov for å ta ut nye råvarer. For å lykkes med sirkulær økonomi, må den tradisjonelle kjøp-, bruk- og kast – økonomien erstattes av en økonomi hvor sirklene er lukket. Ressursene forblir i kretsløpet, også etter at produktet ikke lenger brukes til sitt opprinnelige formål.» – (ks.no)

Ord som «forbruker» blir byttet med ord som «bruker» i den sirkulære modellen. I stedet for bruk og kast, blir det fokus på gjenbruk, redesign, material-gjenvinning og dele-tjenester.

Illustrasjon av en sirkulær økonomi med biologiske og tekniske sykluser.
https://www.ntnu.no/eit/tio4856
Eileen Fisher
Eileen Fisher, Photographed by Nikki Krecicki, Vogue.com

Eileen Fisher

Et eksempel på en bedrift med en sirkulær forretningsmodell er klesmerket Eileen Fisher.
Dette er hva de gjør ( eileenfisherrenew.com/our-story :

  • Uansett tilstanden til klesplagget tar butikkene imot brukte Eileen Fisher-klær, i tillegg til at den som leverer inn får 5$ per plagg.
  • Så blir de donerte klærne sendt videre til deres resirkuleringsstasjon.
  • Plagg som blir donert i perfekt tilstand kan selges videre som de er.
  • Disse plaggene som skal videreselges går først gjennom en miljøvennlig vask og rens.

https://www.eileenfisherrenew.com/shop/just-added

På deres sider skriver de også:

«We’re taking our clothes back—over 1.2 million pieces since 2009. It’s part of our commitment to circular design. By taking responsibility for the lifecycle of our clothes, we’re patching up the holes in a flawed apparel industry and setting a new standard for sustainability. But we can’t do it alone. Every time you choose to bring your clothes back or shop Renew, you’re helping upend the conventional cycle of consumerism and creating a future without waste.»

At EILEEN FISHER, we design clothes to last. And when you’re done with them, we take them back to be worn, and loved, all over again.

– Eileenfisherrenew.com
https://www.eileenfisherrenew.com/

Vet du om noen bedrifter som har en sirkulær forretningsmodell?
Hva synes du om sirkulærøkonomi?

Ref:

https://www.ragnsells.no/om-oss/sirkular-okonomi/?gclid=CjwKCAjwvOHzBRBoEiwA48i6AsQeTSAaIQ667Qylue9ALAlxgca5rmbrVOq5e8lfYJIMmXoFGtdhBBoCmxgQAvD_BwE

https://www.ks.no/fagomrader/samfunnsutvikling/miljo/sirkular-okonomi-og-avfallspolitikk/hva-er-sirkular-okonomi/

https://truecostmovie.com/learn-more/environmental-impact/

https://www.eileenfisherrenew.com/our-story

https://www.huffpost.com/entry/dont-buy-this-jacket-part-two_b_5613394

https://www.ntnu.no/eit/tio4856

https://www.vogue.com/article/in-the-future-we-will-all-be-wearing-eileen-fisher